Letnia sałatka zielona z papryką, sałatą lodową, ogórkiem, rzodkiewką i cebulą, polana sosem koperkowym. Przepis na sałatkę jest łatwy i prosty, a zielona sałatka smakuje wyśmienicie. W sam raz do pieczonych mięs, na grilla oraz do kanapek.
Kategoria: | Sałatki |
Przysłała: | Ula |
Dodane: | 28.06.2011r. |
Składniki: | 1 główka sałaty lodowej 1 papryka czerwona (można dodać pół czerwonej i pół żółtej) 1 ogórek zielony 1 pęczek rzodkiewek 1 cebula czerwona sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek lub sos koperkowy szczypiorek do dekoracji |
Wykonanie: | Sałatę lodową opłukać, osuszyć i porwać na małe kawałki. Paprykę pokroić w kostkę, ogórki obrać i również pokroić w dość dużą kostkę. Cebulę pokroić w krążki, a rzodkiewki w półplasterki. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę wymieszać z oliwą lub sosem koperkowym, posypać posiekanym szczypiorkiem. Schłodzić w lodówce. Sos koperkowy: 3 łyżki przegotowanej wody wymieszać z 3 łyżkami oliwy. Dodać 1 łyżkę soku z cytryny, drobno pokrojony koperek. Doprawić solą, pieprzem oraz musztardą. Sos dokładnie wymieszać. |
Drukowanie | WYDRUKUJ |
POLITYKA PRYWATNOŚCI POLITYKA COOKIES PRAWA AUTORSKIE WYŁĄCZENIE ODPOWIEDZIALNOŚCI
COPYRIGHT © ZUNET 2008 - 2024