sałatka jarzynowa
Znana i lubiana sałatka warzywna z jajkiem, wymieszana majonezem i musztardą...
sałatka gyros
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Pod koniec dodać przyprawę "Gyros"...
Pyszna i rozgrzewająca zupa pieczarkowa, gotowana na podsmażonych warzywach, zabielona śmietaną z mąką, bez dodatku mięsa. Doskonała na jesienny obiad. Przepis jest bardzo prosty i łatwy, przygotowanie szybkie, a efekt końcowy znakomity. Porcja dla 3 - 4 osób.
Kategoria: | Obiady |
Dodane: | 27.11.2013r. |
Składniki: | 20 dag pieczarek 2 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 średnia cebula 5 dag masła 2 łyżeczki mąki 1/2 szklanki śmietany sól i pieprz natka pietruszki lub zielony koperek |
Wykonanie: | Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki. Marchewki, pietruszkę, seler obrać i pokroić w słupki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić pokrojone pieczarki, cebulę oraz włoszczyznę, podsmażyć na jasno - złoty kolor (uważać, aby nie przypalić).
Podsmażoną włoszczyznę i pieczarki zalać 1,5 litrem wrzącej wody i gotować pod przykryciem ok. 30 minut. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, zabielić (podprawić) zupę uważając aby śmietana nie zważyła się (najlepiej do wymieszanej śmietany z mąką dodać kilka łyżek zupy, wymieszać i wtedy zabielić zupę) i zagotować. Chwilę gotować (ok. 5 minut), pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem (najlepiej spróbować). Pieczarkową wlać do talerzy i posypać natką pietruszki lub koperkiem. Podawać z kromką chleba. Porcja dla 3 - 4 osób. |
Drukowanie | WYDRUKUJ |
POLITYKA PRYWATNOŚCI POLITYKA COOKIES PRAWA AUTORSKIE WYŁĄCZENIE ODPOWIEDZIALNOŚCI
COPYRIGHT © ZUNET 2008 - 2024