sałatka jarzynowa
Znana i lubiana sałatka warzywna z jajkiem, wymieszana majonezem i musztardą...
sałatka gyros
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Pod koniec dodać przyprawę "Gyros"...
Przepyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa ogórkowa idealna na zimowy obiad, ale nie tylko. Zupa została ugotowana na wywarze z mięsa z indyka, ogórki kiszone starte na tarce o dużych oczkach zostały przesmażone na maśle i dopiero dodane do zupy, dzięki temu zupa nabrała charakterystycznego smaku i aromatu. Zobacz przepis i sprawdź jak smakuje ta ogórkowa. Czas przygotowania to ok. 70 minut (czas ten możemy skrócić, jeśli wcześniej podgotujemy mięso). Porcja dla 4 osób.
Kategoria: | Obiady |
Dodane: | 25.02.2013r. |
Składniki: | kawałek mięsa z indyka z kością ok. 20 dag 1 średnia marchewka 1 pietruszka korzeń 3 średnie ziemniaki 20 dag ogórków kiszonych 1 łyżka czubata masła 1 liść laurowy ziele angielskie 3 ziarenka czarnego pieprzu sól i pieprz zmielony do smaku 4 łyżki śmietany 12 lub 18% 1 łyżka mąki 2 łyżki oliwy z oliwek natka pietruszki lub pęczek koperku do dekoracji do warzyw można dodać kawałek selera |
Wykonanie: | Mięso oczyścić, opłukać i zalać zimną wodą (1,5 litra), doprowadzić do zagotowania, jeśli są to zebrać szumowiny. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i gotować na bardzo małym ogniu, przez 30 - 40 minut.
W tym czasie przygotować warzywa: marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki zalać zimną wodą, aby nie ściemniały. Marchewkę i pietruszkę dodać do wywaru i gotować 10 minut, następnie dodać ziemniaki i gotować do czasu, aż ziemniaki staną się lekko miękkie (nie mogą być miękkie, bo później się rozgotują). Ogórki kiszone zetrzeć na tarce jarzynowej, na patelni rozgrzać masło i przesmażyć na nim starte ogórki, następnie przełożyć do zupy. Wymieszać, dodać oliwę z oliwek i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Zupę spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z mąką i zabielić zupę, uważając aby się nie zważyła (najlepiej do wymieszanej śmietany z mąką dodać kilka łyżek zupy, wymieszać i wtedy zabielić zupę). Chwilę gotować (ok. 5 minut). Ogórkową wlać do talerzy i posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Podawać z kromką chleba, z kawałkami mięsa z zupy lub samą. Porcja dla 4 osób. |
Drukowanie | WYDRUKUJ |
POLITYKA PRYWATNOŚCI POLITYKA COOKIES PRAWA AUTORSKIE WYŁĄCZENIE ODPOWIEDZIALNOŚCI
COPYRIGHT © ZUNET 2008 - 2024