sałatka jarzynowa
Znana i lubiana sałatka warzywna z jajkiem, wymieszana majonezem i musztardą...
sałatka gyros
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Pod koniec dodać przyprawę "Gyros"...
Ziemniaki pieczone z przyprawami, złociste z zewnątrz, a w środku miękkie, po prostu przepyszne. Przyprawione solą, pieprzem i czerwoną papryką w proszku, można też dodać majeranek lub rozmaryn, a także czosnek (jeśli ktoś lubi). Świetnie pasują jako dodatek do obiadu (drugiego dania), np. ze schabem w sosie pieczarkowym lub z tradycyjnym schabowym i surówką z kapusty pekińskiej. Mogą też być podane jako samodzielna przekąska, np. z zsiadłym mlekiem lub jogurtem naturalnym. Przepis jest bardzo prosty, przygotowanie szybkie, a efekt końcowy wyśmienity.
Kategoria: |
Obiady |
Dodane: |
14.03.2016r. |
Składniki: |
1 kg ziemniaków 2 - 3 łyżki oleju sól, pieprz czerwona papryka w proszku |
Wykonanie: |
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na 3 cm kawałki (jeśli są średniej wielkości to wystarczy na ćwiartki, a jeśli są małe to można w ogóle nie kroić). Zalać wodą i zagotować do momentu wrzenia. Zdjąć z ognia i odcedzić wodę. W tym samym garnku ziemniaki skropić olejem, a następnie doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką w proszku, dokłanie wymieszać (najlepiej garnek przykryć pokrywką i kilka razy potrząsnąć). Przyprawione ziemniaki wyłożyć na przygotowaną blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru. Propozycja podania: kotlet schabowy + surówka z kapusty pekińskiej lub schab w sosie pieczarkowym, lub zimne, zsiadłe mleko. Smacznego! |
POLITYKA PRYWATNOŚCI POLITYKA COOKIES PRAWA AUTORSKIE WYŁĄCZENIE ODPOWIEDZIALNOŚCI
COPYRIGHT © ZUNET 2008 - 2024