sałatka jarzynowa
Znana i lubiana sałatka warzywna z jajkiem, wymieszana majonezem i musztardą...
sałatka gyros
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Pod koniec dodać przyprawę "Gyros"...
Przepyszny sos pieczarkowy, doskonały do naleśników lub placków ziemniaczanych. Przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt wyśmienity. To najlepszy sos pieczarkowy z dodatkiem śmietanki kremówki i natki pietruszki.
Kategoria: |
Obiady |
Dodane: |
30.01.2016r. |
Składniki: |
30 dag pieczarek 1 mała cebula 1 łyżka oleju, np. rzepakowego 1 łyżka masła extra 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% sól i pieprz do smaku 2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki |
Wykonanie: |
Pieczarki obrać, przekroić na połówki, a następnie na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć przez ok. 7 minut, co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują wodę i zaczną się rumienić. W tym momencie posolić, doprawić pieprzem, dodać masło, posiekaną natkę pietruszki, całość smażyć przez ok. 3 minuty. Następnie wlać śmietankę kremówkę i zagotować. Po zagotowaniu od razu zdjąć z ognia.
Podawać z naleśnikami lub plackami ziemniaczanymi. Można odgrzewać. Gęstniejący sos rozcieńczyć odrobiną wody lub mleka i podgrzać na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Smacznego! |
POLITYKA PRYWATNOŚCI POLITYKA COOKIES PRAWA AUTORSKIE WYŁĄCZENIE ODPOWIEDZIALNOŚCI
COPYRIGHT © ZUNET 2008 - 2024