sałatka jarzynowa
Znana i lubiana sałatka warzywna z jajkiem, wymieszana majonezem i musztardą...
sałatka gyros
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Pod koniec dodać przyprawę "Gyros"...
Najlepszy, domowy przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów do zupy pomidorowej na zimę lub pomidorowych sosów. Przygotowanie jest łatwe i w miarę szybkie (może oprócz przecierania pomidorów przez sito). Przecier wyszedł dość rzadki (pomidory miały dużo soku), ale bardzo smaczny, aromatyczny i pachnący świeżymi pomidorami. Można przygotować z dowolnej ilości pomidorów. Można też trochę dłużej gotować i odparować więcej soku, aby przecier powstał bardziej gęsty. Do przecieru można do smaku dodać cukier, ale nie jest to konieczne. Z podanej porcji 4 kg pomidorów powstaje przecieru 7 - 8 słoików o pojemności 230 ml.
Kategoria: |
Przetwory |
Dodane: |
10.10.2017r. |
Składniki 7 - 8 słoików o pojemności 230 ml: |
4 kg pomidorów, najlepsze będą dobrze dojrzałe 1 łyżeczka soli do smaku cukier do smaku (niekoniecznie) |
Wykonanie: |
Słoiki i zakrętki umyć, osuszyć.
Pomidory umyć, przelać wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Włożyć do szerokiego, dużego garnka, przykryć pokrywką i gotować przez 15 - 20 minut na większym ogniu, w międzyczasie kilka razy przemieszać. Rozgotowane pomidory przetrzeć przez sito do drugiego garnka i ponownie zagotować. Dodać sól i cukier (jeśli dodajemy). Gotować przez 20 - 30 minut na większym ogniu bez pokrywki, aby odparować nadmiar soku, aby przecier powstał bardziej gęsty. Gorący przecier przelać do słoików i zakręcić. Pasteryzować: słoiki zawinąć w papier, aby nie uderzały o siebie podczas gotowania, wstawić do dużego garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką. Wlać gorącą wodę do 2/3 wysokości słoików (jeśli słoiki są gorące, to i woda do gotowania też gorąca, inaczej słoiki mogłyby popękać). Słoiki zagotować i pasteryzować 10 minut od zagotowania wody. Następnie ostrożnie wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Można wynieść w chłodne miejsce. Propozycja podania: do zupy pomidorowej lub pomidorowych sosów. Smacznego! |
POLITYKA PRYWATNOŚCI POLITYKA COOKIES PRAWA AUTORSKIE WYŁĄCZENIE ODPOWIEDZIALNOŚCI
COPYRIGHT © ZUNET 2008 - 2024