sałatka jarzynowa
Znana i lubiana sałatka warzywna z jajkiem, wymieszana majonezem i musztardą...
sałatka gyros
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Pod koniec dodać przyprawę "Gyros"...
Gotowana fasolka szparagowa i podawana ze zrumienioną bułką na maśle lub jako dodatek do obiadu, np. ziemniaków z wody i tradycyjnego schabowego (lub kotleta drobiowego). Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Fasolkę trzeba umyć, odciąć twarde końcówki i wrzucić do gotującej, osolonej wody. Czas gotowania jest różny i zależy czy fasolka jest wczesna, czy późniejsza oraz czy jest to fasolka zielona, czy żółta. Najlepszym sposobem, aby sprawdzić czy jest już gotowa jest wyłowienie podczas gotowania i spróbowanie. Porcja dla 2 - 3 osób.
Kategoria: |
Obiady |
Dodane: |
20.09.2016r. |
Składniki na 2 - 3 porcje: |
0,5 kg fasolki szparagowej zielonej odrobinę soli do gotowania Do podania: 1 - 2 łyżki bułki tartej i masło |
Wykonanie: |
Fasolkę dokładnie umyć, obciąć twarde końcówki. W większym garnku (np. 3 litrowym) zagotować 2 litry wody. Na gotującą, osoloną wodę wrzucić fasolkę, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 - 25 minut w zależności, czy fasolka jest młoda, czy starsza. Im fasolka młodsza, tym szybciej się gotuje. Najlepiej spróbować w trakcie gotowania, wyłowić jedną i zjeść. Gdy fasolka jest już miękka odcedzić z wody (można też przelać na sitko). Przełożyć na talerz i polać zrumienioną bułką tartą na maśle*. Podawać gorącą.
*Bułkę tartą zrumienić na patelni, dodać masło i chwilę smażyć, ciągle mieszając. Gęstość bułki regulować poprzez dodawanie masła (więcej, wtedy bułka będzie rzadsza, mniej - bardziej gęsta). Propozycja podania: młode ziemniaki, kotlet drobiowy. Smacznego! |
POLITYKA PRYWATNOŚCI POLITYKA COOKIES PRAWA AUTORSKIE WYŁĄCZENIE ODPOWIEDZIALNOŚCI
COPYRIGHT © ZUNET 2008 - 2024